Τζουμέρκα: 8 συναρπαστικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε αυτό το μέρος της Ηπείρου υπόσχονται αξέχαστες εμπειρίες

Τζουμέρκα: 8 συναρπαστικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε αυτό το μέρος της Ηπείρου υπόσχονται αξέχαστες εμπειρίες

Πριν από λίγους μήνες, ενώ βρισκόμουν σε ένα ταξίδι εργασίας στην Κύπρο, για μια εκδήλωση σχετική με τον τουρισμό στην οποία συμμετείχαν στελέχη και επαγγελματίες του κλάδου, ένας από τους συμμετέχοντες, ο Χρήστος Τασούλας, ένας δραστήριος και επιχειρηματικός νέος, μου μίλησε με πολύ ενθουσιασμό για τον πατρίδα, την περιοχή της Ηπείρου της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου εργάζεται ως οδηγός βουνού και βοηθά σε διάφορες άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Μόλις τελείωσε η Κυπριακή εκδήλωση, κανονίστηκε συνάντηση για την καρδιά της Ηπείρου, στα Τζουμέρκα .

Μόλις εβδομάδες αργότερα, φτάσαμε στην Ήπειρο για να αναφέρουμε την περιοχή για το Travel.gr. Ο Χρήστος, ο τοπικός μας σύνδεσμος, είχε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με πράγματα να δεις και να κάνεις στα Τσουμέρκα. Μας πήγε σε χωριά, παραδοσιακά καφενεία, καθώς και σε φιλόξενα σπίτια ανθρώπων που γνώριζε για ενδιαφέρουσες απόψεις για την περιοχή. Μέσα σε μια μέρα, διανύσαμε αμέτρητα χιλιόμετρα, συναντήσαμε ποικίλες καιρικές συνθήκες, φτάσαμε σε ορεινά καταφύγια, δοκιμάσαμε μοναδικά τρόφιμα και συνεχίσαμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Ο Χρήστος μας έδωσε την εντύπωση ότι γνώριζε την περιοχή σαν την παλάμη του χεριού του. Χάρη στην τεχνογνωσία του, πήραμε συντομεύσεις χωρίς να χάσουμε τίποτα ενδιαφέρον, ενώ κανόνισε και συναντήσεις με άτομα με γνώσεις σε διάφορα αξιοθέατα.

Ο Χρήστος επέμενε να επισκεφτούμε το σπήλαιο της Ανεμότρυπας και, όπως αποδείχθηκε, ήταν νεκρός. Μιλήσαμε για ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους επισκέπτες των Τζουμέρκων. Δυσκολεύτηκε να περιορίσει τις συστάσεις του σε οκτώ, όπως ζητήσαμε, αλλά κατέληξε να τα καταφέρει. Παρακάτω παρουσιάζουμε οκτώ ξεχωριστές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στα Τζουμέρκα, όπως προτείνει ο Χρήστος Τασούλας.

Ράφτινγκ στον Άραχθο ποταμό/Φωτογραφία: Βαγγέλης Μάτσικας
Ο Χρήστος Τασούλας, ο περιφερειακός μας οδηγός, προετοιμάζει την ομάδα για ράφτινγκ

Ράφτινγκ στον Άραχθο ποταμό

Ο Άραχθος έχει γίνει συνώνυμο με εναλλακτικές δραστηριότητες, σημείο συνάντησης ατόμων που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες στη φύση. Η πηγή αυτού του ποταμού βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Στην πορεία, το ρέμα προσφέρει εξαιρετική ομορφιά, προσελκύοντας τους επισκέπτες πιο κοντά στη φύση. Επιλέξαμε να κάνουμε ράφτινγκ στον Άραχθο ποταμό, σε ένα τμήμα μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τον ποταμό Πολίτσα στο Αμπελοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα στην Πλάκα.

Ράφτινγκ στον Άραχθο ποταμό

Η διαδρομή είναι γεμάτη με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά, με αποκορύφωμα όταν περάσαμε από το πιο στενό σημείο του φαραγγιού. Οι πανύψηλες βραχώδεις πλευρές του, που από κάτω έμοιαζαν σαν να ακουμπούσαν στην κορυφή, ήταν ένα μαγικό θέαμα. Η διαδρομή έφτασε στο τέλος της αμέσως μετά από αυτό το σημείο, στο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο, μετά την κατάρρευσή του, ανακατασκευάστηκε πλήρως ώστε να μοιάζει πλήρως με την αρχική κατασκευή.

Στο ρέμα Κουιάσα
Στο ρέμα Κουιάσα

Στο ρέμα Κουιάσα

Το θέαμα είναι πραγματικά μαγευτικό στη γέφυρα του ποταμού Κουιάσα, γνωστή και ως Νταμίρης, που τρέχει δίπλα στο δρόμο για περίπου 5 χλμ., πριν τους Καλαρρύτες. Παρκάραμε το αυτοκίνητό μας στην άκρη του δρόμου και πήραμε ένα μονοπάτι ξεκινώντας από ένα πέτρινο ιερό που μας οδήγησε στη γέφυρα, πριν συνεχίσουμε για ένα παραδοσιακό καφενείο και έναν καταρράκτη. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1800 περίπου, με χρηματοδότηση από έναν έμπορο από τους Καλαρρύτες, τον Δαμίρη, μαζί με την υποστήριξη των κατοίκων του χωριού, για ευκολότερη πρόσβαση στους Καλαρρύτες.

Μονοπάτι που οδηγεί σε νερόμυλο

Λίγο πιο πέρα ​​από τη γέφυρα, περίπου 250 μέτρα μακριά, ένας παλιός νερόμυλος, πλήρως ανακαινισμένος, λειτουργεί πλέον ως παραδοσιακό καφενείο μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο. Εκτός από καφέ, το σποτ προσφέρει επίσης ομελέτες και ποικιλία από μεζέδες. Συνεχίζοντας λίγο πιο πέρα ​​οδηγείτε στους καταρράκτες Κουιάσα, που σίγουρα αξίζει να φτάσετε.

Canyoning στο Σταυραετό
Canyoning στην Πύλη του Παραδείσου

Canyoning στην Πύλη του Παραδείσου και τον Σταυραετό

Εννέα εντυπωσιακοί καταρράκτες, ο μεγαλύτερος από αυτούς των 25 μέτρων, βρίσκονται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της χώρας, την Πύλη του Παραδείσου, στα Τζουμέρκα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται πριν από τους Καλαρρύτες, ενώ η έξοδός του βρίσκεται κοντά στη Μονή Κηπίνας. Οι ντόπιοι γνωρίζουν το φαράγγι και ως Καρλίμπου. Μόλις μπείτε στο φαράγγι, χρειάζεστε 15 λεπτά με τα πόδια για να φτάσετε στον πρώτο της σειράς των καταρρακτών. Κατά τα άλλα, μια υπέροχη διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Σταυραετού ξεκινά από ένα καλντερίμι δίπλα στην είσοδο του χωριού Συρράκο. Αυτό το πέρασμα διαθέτει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 50 μέτρων καθώς και μια σειρά από μικρότερους καταρράκτες.

Κατάδυση στον βράχο του καταρράκτη Κλιφκή
Κλίφκη/Φωτογραφία: Φώτης Καφέτσης

Επίσκεψη στον καταρράκτη της Κλιφκής, καθώς και μια βουτιά το καλοκαίρι

Ο καταρράκτης Κλιφκή, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλέντζι, έχει ύψος 47 μέτρα. Αξιοθέατο, είναι στην άκρη του φαραγγιού Μπασδέκη. Αυτό το σημείο προσφέρει υπέροχη θέα στον Άραχθο ποταμό καθώς και στην πυκνή γύρω φύση. Το κολύμπι στα δροσερά νερά αυτού του καταρράκτη συνιστάται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μονοπάτι Συρράκου με θέα στα Τζουμέρκα
Ιστορικό μονοπάτι Καλαρρύτες

Ιστορικό μονοπάτι Συρράκο-Καλαρρύτες

Ένα μονοπάτι συνδέει το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, δύο ιστορικά χωριά, που ενώνονται, μεταξύ άλλων, από μια κοινή ιστορία. Μια ξύλινη πινακίδα στο Συρράκο με την ένδειξη «Χρούσια ποταμός-Καλαρρύτες» σηματοδοτεί την έναρξη της διαδρομής, ξεκινώντας ως κατηφορικό καλντερίμι που θέλει προσοχή. Μια μικρή ξύλινη γέφυρα συναντάμε φτάνοντας στο ποτάμι και ακολουθείται από ανηφορικό μονοπάτι. Οι Καλαρρύτες, ένα όμορφο χωριό σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, χρειάζονται περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσετε σε αυτό το μονοπάτι.

Καγιάκ στον Καλαρρύτικο ποταμό

Καγιάκ στον Καλαρρύτικο ποταμό

Το καγιάκ στον Καλαρρύτικο ποταμό είναι κατάλληλο μόνο για ειδικούς με υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, καθώς αυτό το ρεύμα είναι δυνατό και περιλαμβάνει στενά, απαιτητικά περάσματα. Συνιστάται η υποστήριξη από τοπικούς οδηγούς. Η διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα Γώγου και συνεχίζει μέσα από ένα φαράγγι με στενούς διαδρόμους και ταραγμένα νερά.

Ο καταρράκτης του Κεφαλόβρυσου στα Τζουμέρκα
Θέα στην κορυφή Στρογγούλα και στον καταρράκτη Κεφαλόβρυσο

Ο καταρράκτης του Κεφαλόβρυσου στα Τζουμέρκα

Το Κεφαλόβρυσο, που βρίσκεται στα Τζουμέρκα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας με ύψος 300 μέτρα. Αποτελείται ουσιαστικά από δύο διαδοχικούς καταρράκτες, οι οποίοι συνδυαστικά δημιουργούν ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Για να φτάσετε σε αυτόν τον καταρράκτη, ακολουθήστε ένα μονοπάτι από το καταφύγιο Πράμαντα, που χρειάζεται περίπου μία ώρα για να το καλύψετε.

Ο οδηγός βουνού Χρήστος Τασούλας
Το πρώτο πλήρως οργανωμένο ποδηλατικό πάρκο στην Ελλάδα
Η διαδρομή έχει μήκος 1.800 μέτρα

Κατηφορική διαδρομή

Το πρώτο πλήρως οργανωμένο ποδηλατικό πάρκο στην Ελλάδα αναπτύχθηκε στην περιοχή Πράμαντα από μια ομάδα ανθρώπων που ευδοκιμούν στην πρόοδο. Η πίστα, ιδανική για τους λάτρεις της ποδηλασίας βουνού, ονομάζεται Pramadol και έχει μήκος 1.800 μέτρα για συνολική κατάβαση 450 μέτρων. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία σημεία της Ελλάδας για ποδηλασία βουνού κατάβασης. Ακόμα κι έτσι, οι ιδρυτές του είναι αποφασισμένοι να κάνουν το πάρκο ποδηλάτων ακόμα καλύτερο επεκτείνοντας το συνολικό του μήκος στα 2.300 μέτρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: travel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αναρτήστε το σχόλιο σας