Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery

Άλσος Στρατού, Γουδή, 115 25 Αθήνα

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας

 

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00-17:00
Σάββατο, Κυριακή: 09:00-16:00
Κάθε Τρίτη και όλες τις επίσημες αργίες το μουσείο είναι κλειστό.

Υπηρεσίες
Πληρωμή
Περιγραφή

Εθνική Πινακοθήκη

nationalgallery.gr/el/sulloges.html

Στο παραπάνω link μπορείτε να δείτε online τις μόνιμες συλλογές της ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχεδίων καθώς και κατασκευών εγκαταστάσεων. 

 

 

Το κεντρικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, έχει κλείσει από το Μάρτιο 2013 λόγω των εργασιών επέκτασης
Οι υπηρεσίες του μουσείου και η μόνιμη έκθεση ζωγραφικής στεγάζονται προσωρινά στους χώρους της Εθνικής Γλυπτοθήκης, στο Άλσος Στρατού, Γουδή.

 

Η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας. Διαθέτει, επίσης, μία αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής.
Ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 1900 με νόμο, ο οποίος προέβλεπε θέση εφόρου του Ιδρύματος, στην οποία διορίστηκε ο γνωστός ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης. Στις 28 Ιουνίου του 1900 θεσμοθετήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της. Οι πρώτες συλλογές της προέρχονταν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε αυτές προστέθηκαν αμέσως μετά σημαντικές δωρεές. Το 1954 η Εθνική Πινακοθήκη συγχωνεύτηκε με το κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου, απ’ όπου προέρχεται και η διπλή της ονομασία.
Ο θεσμικός της ρόλος είναι η συλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, μελέτη και έκθεση έργων τέχνης, με σκοπό την αισθητική καλλιέργεια του κοινού, τη δια βίου εκπαίδευση μέσα από την τέχνη και την ψυχαγωγία που αυτή προσφέρει, αλλά και την αυτογνωσία των Ελλήνων με τη βο

Χάρτης

Συλλογή εικόνων