Ένας επίγειος παράδεισος για το φθινόπωρο μια ανάσα από την Αθήνα

 

Ονειρεύεστε να απολαύσετε ένα χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο στην αγκαλιά της φύσης; Τότε, η περιοχή της ορεινής Κορινθίας είναι σίγουρα ο προορισμός σας. Απλώς, ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών–Πατρών και μετά από δύο ώρες άνετης οδήγησης το όνειρό σας θα γίνει πραγματικότητα.

Το ταξίδι σας αρχίζει από εδώ: Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, διαλέξτε για ορμητήριό σας ένα κεντρικό σημείο, όπως το Ξυλόκαστρο, τη Στυμφαλία ή τα Τρίκαλα. Η αλπική, σχεδόν, φύση της Ορεινής Κορινθίας, στολισμένη από δύο ορεινές λίμνες και πολλά γραφικά χωριουδάκια, απλώνεται –κατά το μεγαλύτερο μέρος της– στις πλαγιές της ελατόφυτης Ζήρειας (Κυλλήνη), του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, μετά τον Ταΰγετο. Τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι:

 
Στυμφαλία 


Κτισμένη στα ορεινά της Ζήρειας, το χωριό με τις κελαρυστές πηγές είναι ζωσμένο από μύθους και θρύλους, καθώς στους πυκνούς καλαμιώνες της ομώνυμης λίμνης ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον 5ο του άθλο, σκοτώνοντας τις Στυμφαλίδες όρνιθες, τα ανθρωποφάγα πουλιά με τα χάλκινα φτερά που λυμαίνονταν τον τόπο. Απέχει 61 χλμ. Δ από την Κόρινθο.

Κατά την περιήγησή σας επισκεφτείτε:

 

ΤρίκαλαΤο όμορφο κεφαλοχώρι είναι, με διαφορά, το πιο ανεπτυγμένο σε τουριστικές υποδομές χωριό της ορεινής Κορινθίας. Με ανοιχτό ορίζοντα από τις βουνοκορφές μέχρι τον Κορινθιακό, χωμένο κυριολεκτικά στο δάσος, απλώνεται σε διαδοχικές συνοικίες: τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα.

Περιπλανηθείτε:

- στα Κάτω Τρίκαλα, την πετρόκτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου (1697) και του Αγίου Ιωάννη (1853)
- στα Μεσαία, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (9ου αι.)
- στα Άνω Τρίκαλα, το αρχοντικό των Νοταραίων και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος
- στο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου (17ου αι.), σε καταπράσινο περιβάλλον
- στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας ανάμεσα στα ορεινά συγκροτήματα της Μεγάλης και Μικρής Ζήρειας
- στο σπήλαιο, όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Ερμής, στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας, με αξιόλογο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο.

 

ΦενεόςΠρόκειται για ορεινό χωριό, χτισμένο σε καταπράσινο περιβάλλον κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Η γύρω περιοχή επονομάζεται «Κορινθιακή Ελβετία» χάρη στην απαράμιλλης ωραιότητας φύση.

Προτείνουμε να δείτε:

Ορεινές δραστηριότητες

Το όρος Ζήρεια είναι ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους. Από όλα σχεδόν τα χωριά ξεκινούν γραφικά μονοπάτια που εκτείνονται χιλιόμετρα ολόκληρα και οδηγούν στις κορυφές του βουνού, σε άλλα χωριά ή στα κατάφυτα δάση της περιοχής.

Ανάμεσα στις πολλές επιλογές που έχετε σας προτείνουμε το μονοπάτι που ξεκινά από το δρόμο Στυμφαλίας–Καστανιάς και καταλήγει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου είναι ανεπανάληπτη. Πολύ όμορφες, επίσης, είναι οι διαδρομές στην περιοχή της λίμνης Δασίου και ειδικότερα εκείνη ως το χωριό Καρυά.

Αν επιλέξετε το αυτοκίνητο (4×4 κατά προτίμηση), μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές ξεκινά από το Κιάτο προς την πεδιάδα της Στυμφαλίας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι αυτή που καταλήγει στο χωριό Γκούρα (διασχίζετε το οροπέδιο της Σκαφιδιάς μέσω του ελατόδασους Μαύρου Λόγγου). Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή από τον Φενεό με κατεύθυνση προς το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή από τα Μεσαία Τρίκαλα προς το οροπέδιο της Ζήρειας.


Μπορείτε, ακόμη, να κάνετε:

- Σκι, έλκηθρα, μηχανάκια χιονιού (snowmobiles) στο Αθλητικό (Χιονοδρομικό) Κέντρο Ζήρειας
- Ορειβασία
- Canyoning
- Ιππασία στο «Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας» (στο Ρέθι, 4 χλμ. βόρεια από τα Κάτω Τρίκαλα)
- Σπηλαιολογία
- Αλεξίπτωτο πλαγιάς
- Εκδρομικό εντούρο με μηχανές
- Ορεινή ποδηλασία από την περιοχή του αθλητικού κέντρου Ζήρειας προς τη λίμνη Δασίου, μήκους 4,5 χλμ.
Πηγή: tvxs.gr